Preventie

Preventie

 

Het voorkomen  van verzuim vormt de basis van uw arbowerkzaamheden. Uw beleid dient zich dan ook niet alleen te richten op het beheersen van verzuim.

 

Het is van belang dat u regelmatig toetst of de belasting in het werk van uw werknemers nog in verhouding staat met wat uw medewerkers aan kunnen. U kunt daarbij denken aan werkdruk (stress), fysieke en psychosociale belasting. Het is immers niet de bedoeling dat werknemers "ziek van werk" worden.

 

ArboWorx kan de fysieke en psychische belasting in de functies die binnen uw bedrijf voorkomen in kaart brengen en aan de hand daarvan voorstellen doen voor preventieve maatregelen.

 

Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn: werkplekaanpassingen, het geven van tilinstructie, het geven van beeldschermwerk-instructie en het geven van vitaliteitstrainingen.


Werkdruk

Een beetje werkdruk kan geen kwaad. Maar als deze verandert in werkstress ontstaan er knelpunten. Een uurtje overwerken wordt door de meeste mensen als normaal gezien. Maar structureel overwerk kan leiden tot oververmoeidheid, motivatieverlies en uiteindelijk zelfs tot burnout.

Understress is ook mogelijk: dat ontstaat juist wanneer iemand te weinig uitdaging vindt in zijn werk waardoor gevoelens van lusteloosheid en onderwaardering optreden.

Vitaliteit

Gezonde medewerkers zijn nodig om een bedrijf gezond te houden. Maar gevaren liggen op de loer. Overgewicht is een groeiend probleem waar de Arbo-professional mee te maken krijgt. Een manier om overgewicht te lijf te gaan, is het stimuleren van bewegen en het introduceren van gezonde maaltijden in de bedrijfscatering.

Ook roken is een bedreiging voor de gezondheid. Inmiddels is roken op de werkplek en in openbare gebouwen verboden. Het voeren van een effectief rookbeleid is belangrijk als u van mening bent dat uw werknemers in de gelegenheid gesteld moeten worden te roken. Minstens zo belangrijk is het herkennen een aanpakken van overmatig alcohol- en drugsgebruik van werknemers.

Wilt u meten hoe gezond uw werknemers zijn? Met een preventief medisch onderzoek of een vitaliteitscheck komt u een heel eind. Wie een gezondheidskundige beoordeling van individuele capaciteiten in relatie tot werk wil, kan gebruik maken van de workability-index die ArboWorx u biedt.
 

Arboworx

Postbus 5005

2900 EA Capelle a/d IJssel

 

06 450 918 48

verzuimcoach@arboworx.nl

 

K.v.K. nummer:

09183297

Rekeningnummer:

ING 5606860